Europees schadeformulier

 

Wat vervelend, u heeft een aanrijding met een ander voertuig gehad. Samen met de betrokkenen van het andere voertuig vult u het Europees schadeformulier in. Hierna stuurt u het op naar uw verzekeringsmaatschappij. Maar hoe gaat dit in zijn werk? En waar kunt u een Europees schadeformulier aanvragen?

Het Europees schadeformulier

Zorg er altijd voor dat u een Europees schadeformulier in uw voertuig heeft liggen. Dan kunt u het formulier meteen met de andere partij invullen, wanneer u bijvoorbeeld betrokken bent geraakt bij een botsing. Het is verstandig ook foto’s te nemen van de gemaakte schade. Deze stuurt u dan samen met het Europees schadeformulier naar uw verzekeraar. Zij bepalen de afhandeling van de schade en bekijken welke stappen er genomen moeten worden. Let op: bij Verzekeruzelf.nl meldt u eerst de schade in uw digitaal dossier, voordat u eventueel het schadeformulier toestuurt.

Wanneer kan ik het Europees schadeformulier invullen?

U vult het Europees schadeformulier in wanneer voertuigschade is ontstaan door een botsing of ongeval waarbij een andere partij is betrokken. U mag het schadeformulier ook invullen wanneer uw voertuig schade heeft opgelopen door een eenzijdig ongeval of vandalisme. Mocht u ter plekke twijfelen of u het Europees schadeformulier in moet vullen? Dan is het verstandig dit wel te doen. Uw verzekeraar kan het schadeformulier bekijken en bepalen welke stappen er volgen.

Het aanvragen van een Europees schadeformulier

Het Europees schadeformulier krijgt u in principe automatisch van uw verzekeraar wanneer u een verzekering afsluit. Is dit niet het geval of heeft u een nieuw schadeformulier nodig? Dan kunt u een nieuw formulier aanvragen bij uw verzekeringsmaatschappij.

Hoe gebruik ik het schadeformulier?

Het lijkt ingewikkeld, maar dat is het niet. De voorkant van het formulier wordt door beide partijen samen ingevuld. Hier kan worden aangegeven hoe de gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Er kan zelfs een tekening bijgevoegd worden. Zijn de partijen het oneens over hoe de gebeurtenis heeft plaatsgevonden? Dan kan dit worden aangegeven op het schadeformulier. De ene partij houdt het origineel, de andere partij de kopie. De achterkant van het formulier wordt afzonderlijk ingevuld door beide partijen.

Het Europees schadeformulier in het buitenland

In Europa wordt overal hetzelfde Europese schadeformulier gebruikt. Al kan de taal op het formulier natuurlijk verschillen. Zorg er daarom voor dat bij schade in het buitenland uw gegevens en uw verhaal goed op papier staan. Uw verzekeringsgegevens controleert u aan de hand van uw groene kaart. De groene kaart moet u in een aantal landen ook verplicht bij u hebben. Gaat u met de auto op vakantie naar het buitenland? Dan kunt u altijd navragen bij uw verzekeraar of de groene kaart in uw vakantieland verplicht is.