Welke verzekeringen zijn verplicht?

In Nederland zijn een aantal verzekeringen verplicht, zoals een WA-verzekering voor een motorvoertuig. Veel verzekeringen zijn niet verplicht, maar wél verstandig. Benieuwd welke verzekeringen verplicht en welke verstandig zijn? Wij zetten alle verzekeringen op een rij in onderstaande tabel. 

 

Verzekering  Verplicht
WA-verzekering auto check
WA-verzekering motor check
Basis zorgverzekering check
Woonhuisverzekering / opstalverzekering close
Inboedelverzekering close*
Reisverzekering close*
Aansprakelijkheidsverzekering close*
Rechtsbijstandverzekering close*

 

* Deze verzekering is niet verplicht, maar wel verstandig! Lees hieronder waarom.

Verplichte verzekeringen

Heeft u een motorvoertuig op uw naam staan, bijvoorbeeld een auto of motor? Dan bent u verplicht een WA-verzekering af te sluiten. Veroorzaakt u schade aan het motorvoertuig van een ander? Dan dekt een WA-verzekering deze schade. Zo wordt voorkomen dat het slachtoffer onverwacht te maken krijgt met hoge kosten bij een aanrijding of schade waar hij of zij zelf niets aan kan doen. 

Wilt u ook schade aan uw eigen motorvoertuig verzekeren? Dan kiest u de uitgebreidere dekking Beperkt Casco of Volledig Casco. Bij een motorverzekering kiest u optioneel voor Casco 2500. Daarnaast zijn er ook verschillende aanvullende dekkingen zoals de Schadeverzekering voor Inzittenden, Pechhulp en Rechtsbijstand. Deze zijn niet verplicht.

 • WA-verzekering voor motorvoertuigen
 • Basis zorgverzekering
  Wie in Nederland woont of werkt (boven de 18 jaar), moet verplicht een basis zorgverzekering afsluiten. De basis zorgverzekering vergoedt de belangrijkste kosten in de zorg, zoals de huisarts. Wilt u een uitgebreidere zorgverzekering? Dan kiest u uit verschillende dekkingen. 

Verplichte verzekeringen bij een hypotheek

 • Woonhuis- of opstalverzekering
  Een woonhuisverzekering - ook wel opstalverzekering genoemd - is niet wettelijk verplicht. Vaak heeft u deze verzekering wel nodig om een hypotheek af te kunnen sluiten. Een opstalverzekering vergoedt schade aan uw huis. Lees hier meer over de dekking van een opstalverzekering. 

Niet verplicht, maar wél verstandig

 • Inboedelverzekering
  Met een inboedelverzekering zijn de losse spullen in uw huis verzekerd. Een inboedelverzekering is niet noodzakelijk, maar wel verstandig. Alle spullen in uw huis zijn bij elkaar veel waard. Met een inboedelverzekering bent u goed verzekerd voor schade aan uw spullen door bijvoorbeeld storm, brand of inbraak.
 • Reisverzekering
  Gaat u graag op vakantie? Dan is een (doorlopende) reisverzekering noodzakelijk, maar niet verplicht. Met een reisverzekering bent u verzekerd voor onverwachte kosten op vakantie. Vaak wordt een annuleringsverzekering samen met een reisverzekering afgesloten. Ook deze verzekering is niet verplicht. Een annuleringsverzekering vergoedt de kosten die gemaakt worden als u onverwachts niet op vakantie kunt of vroegtijdig terug naar Nederland moet.
 • Aansprakelijkheidsverzekering
  De aansprakelijkheidsverzekering particulieren, ook wel AVP, is wettelijk niet verplicht in Nederland. Toch is het verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering te overwegen. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje, is niet altijd te voorkomen en kan grote gevolgen hebben. Als u per ongeluk schade bij iemand anders veroorzaakt is het fijn als dit snel opgelost wordt. 

 • Rechtsbijstandverzekering
  Het hebben van een rechtsbijstandverzekering is niet verplicht in Nederland. Toch kiezen veel Nederlanders voor deze verzekering. U kunt namelijk op verschillende manieren te maken krijgen met een juridisch conflict, denk aan werk en inkomen, verkeer of wonen. Dit is niet alleen erg vervelend, maar ook kunnen de kosten flink oplopen. Met een rechtsbijstandverzekering bent u verzekerd voor juridisch advies en rechtsbijstand.