No-claim

’No-claim’ of ‘no-claimkorting’ is de korting die u krijgt met uw aantal opgebouwde schadevrije jaren. Hoe werkt dit precies? En wanneer heeft u recht op deze no-claimkorting?

Wat is een no-claimkorting?

No-claim betekent dat u geen aanspraak heeft gemaakt op uw verzekering. Uw verzekeraar hoeft dan dus niets te vergoeden. Uw verzekeringsmaatschappij werkt met een bonus-malussysteem. Hierbij wordt u beloond voor schadevrije jaren, en moet u meer betalen wanneer u schade rijdt. Wanneer u geen schade heeft gereden, en uw verzekeraar daardoor geen kosten hoeft te dekken, krijgt u meer no-claimkorting.

Hoe bereken ik de no-claimkorting?

Verzekeruzelf.nl bepaalt aan de hand van een bonus-malusladder hoeveel no-claimkorting u krijgt. U kunt het zien als een echte ladder met treden. Wanneer u schadevrij rijdt, stijgt u op deze ladder en wordt uw korting hoger. Wanneer u schade rijdt, daalt u op de ladder en wordt uw korting minder. Dus hoe meer schadevrije jaren u opbouwt, hoe hoger uw korting wordt.

Wanneer val ik terug in mijn no-claimkorting?

U valt terug in no-claimkorting wanneer u verantwoordelijk bent voor de schade die u rijdt, en de verzekeringsmaatschappij moet uitkeren. Zoals bij het raken van een paaltje of het maken van een botsing waarvoor u aansprakelijk bent. U verliest hierdoor een aantal treden op de malus-bonusladder. Terugval in no-claimkorting geldt niet bij schade die niet uw schuld is. Denk hierbij aan diefstal, brand of ruitschade.

No-claim en uw tweede gezinsauto

U heeft zojuist een tweede auto gekocht. Kunt u de no-claimkorting van uw eerste auto ook op uw tweede auto toepassen? Verzekeruzelf.nl geeft u de mogelijkheid deze korting mee te nemen naar uw nieuwe auto. Let op: enkel de no-claimkorting kan nogmaals worden toegepast. Schadevrije jaren zijn enkel op één auto tegelijk toepasbaar. Aan de tweede gezinsautoregeling zijn een aantal voorwaarden verbonden:

  • Uw beide voertuigen zijn personenauto’s, en worden alleen gebruikt voor particuliere doeleinden.
  • Het kenteken van de nieuwe auto staat op uw naam of uw partners naam. De regelmatige bestuurder bent u of is uw partner.
  • De regeling geldt alleen voor partners van 24 jaar of ouder. Ook moeten zij op hetzelfde adres wonen. Inwonende kinderen komen niet in aanmerking voor deze regeling.
  • De tweede gezinsauto heeft een maximale cataloguswaarde van € 75.000, inclusief btw.
  • Er mag geen schuldschade gemeld zijn op de verzekeringen van beide auto’s. Dit geldt voor een periode van twaalf maanden voorafgaand aan de ingangsdatum van de tweede gezinsautoverzekering.
  • Heeft de verzekeringnemer of regelmatige bestuurder een negatief aantal schadevrije jaren? Dan is de tweede gezinsautoregeling onder bovenstaande voorwaarden niet mogelijk.