Bonus-malusladder

Verzekeraars bepalen met een bonus-malusladder hoeveel korting u op uw verzekering krijgt. Dit geldt bijvoorbeeld voor uw autoverzekering en motorverzekering. Maar wat is een bonus-malusladder nu eigenlijk, en hoe werkt deze precies?

Wat is een bonus-malusladder?

Verzekeringsmaatschappijen gebruiken het bonus-malussysteem om goed rijgedrag te belonen en slecht rijgedrag te bestraffen. De woorden ‘bonus’ en ‘malus’ betekenen dan ook ‘goed’ en ‘slecht’. De bonus-malusladder is onderdeel van het bonus-malussysteem. U kunt deze ladder zien als een echte ladder met treden. Hoe hoger u op de ladder staat, hoe hoger de korting op uw verzekering is. De bonus-malusladder kan per verzekering en verzekeraar verschillen.

Hoe werkt de bonus-malusladder?

Heeft u een motorrijtuigenverzekering afgesloten? Dan bepaalt uw verzekeraar uw begintrede op de bonus-malusladder. Hiervoor kijkt de maatschappij naar uw aantal schadevrije jaren. Voor elk jaar dat u geen schade rijdt, stijgt u één trede op de ladder. Als u blijft stijgen op de bonus-malusladder, krijgt u steeds meer korting op uw verzekering. Aan het kortingspercentage is wel een maximum verbonden. Stel, u heeft met trede 15 de maximale korting van 85%. Vervolgens stijgt u één trede. Dan komt u op trede 16 te staan, maar krijgt u niet meer korting dan 85%. Ook het aantal treden op de bonus-malusladder kent een maximum. U vindt deze in uw polisvoorwaarden.

Het dalen op de bonus-malusladder

Helaas kunt u niet alleen stijgen op de bonus-malusladder, u kunt ook dalen. Rijdt u één of meerdere schades waarvoor u aansprakelijk bent? Dan valt u terug op de ladder. U krijgt dan vaak ook minder korting op uw verzekering. Hoeveel treden u daalt, is afhankelijk van de bonus-malusladder die bij uw verzekering hoort. Terugvallen gaat altijd met meerdere treden tegelijk. U daalt dus sneller op de ladder dan dat u stijgt. Bent u benieuwd hoeveel treden u terugvalt bij een schade? De bonus-malusladder vindt u in uw polisvoorwaarden.

Welke schade is van invloed op de bonus-malusladder?

In principe is alle schade die u veroorzaakt, bij uzelf of bij een ander, van invloed op de bonus-malusladder. U valt bijvoorbeeld terug in treden wanneer u op de parkeerplaats tegen een geparkeerde auto aan rijdt. Schades buiten uw schuld om zijn niet van invloed op de bonus-malusladder, zoals ruitschade. Denk hierbij ook aan schade veroorzaakt door:

- Een tegenpartij

- Diefstal

- Brand

- Aanrijding met een dier

Schade voor eigen rekening nemen

Stel, u rijdt een kleine schade. U rijdt bijvoorbeeld tegen een paaltje aan. Dan is het vaak voordeliger om die schade voor eigen rekening te nemen. Het schadebedrag is dan minder dan de verhoging van uw verzekeringspremie. Meestal kunt u ook nog de schade zelf betalen, wanneer deze al enkele maanden geleden is vergoed door uw verzekeraar. Voor meer informatie kunt u terecht bij uw verzekeringsmaatschappij. Bent u al teruggevallen in bonus-malustreden en betaalt u de schade zelf? Dan herstelt uw verzekeraar het aantal treden.

landscape

Veelgestelde vragen Verzekeruzelf.nl FAQ

Zelfverzekerd zijn is iets wat wij belangrijk vinden. Daarom zorgen wij ervoor dat u zelf het antwoord op de meest gestelde vragen kunt vinden. Staat het antwoord op uw vraag ertussen?

Ga naar de FAQ »

Video's Verzekeruzelf.nl Video's

Een verzekering wordt veel leuker en begrijpelijker als het in een video wordt uitgelegd. In ongeveer een minuut bent u weer helemaal op de hoogte van de belangrijkste dekkingen.

Bekijk de video's »

Blog Verzekeruzelf.nl Blog

Wilt u meer weten over onze kijk op zelfverzekerd leven? Volg dan ons blog! Medewerkers van Verzekeruzelf.nl bloggen hier regelmatig over wat hen allemaal bezighoudt.

Ga naar het blog »

social media Verzekeruzelf.nl Social

Stel ons een vraag via Twitter, deel uw zelfverzekerde verhaal op Facebook, bekijk handige video's op YouTube en kijk bij ons binnen op Instagram!