Dagwaarde

Met de dagwaarde van een auto, caravan, boot, motor of elk ander voertuig, wordt het bedrag bedoeld dat het voertuig op dit moment waard is. Bij het bepalen van de dagwaarde spelen een aantal factoren een belangrijke rol.

Factoren

Stel u koopt een nieuw voertuig voor de prijs van € 10.000. Op dat moment is uw voertuig echt € 10.000 waard. Maar zodra u instapt, vermindert de dagwaarde vanaf het moment dat u met het nieuwe voertuig bij de garage wegrijdt. Dit komt omdat de auto dan gebruikt is en dus niet meer nieuw is. De kilometerstand van het voertuig, de leeftijd, de aanwezige accessoires en de staat van onderhoud, spelen een belangrijke rol bij het bepalen van de dagwaarde. Een nieuw voertuig heeft namelijk een hogere dagwaarde dan een gebruikt, ouder voertuig.

De dagwaarde voor verzekeringen

Verzekeraars vragen vaak naar de dagwaarde van uw voertuig voordat ze het verzekeren. Wanneer ze op de hoogte zijn van de dagwaarde, kunnen ze bepalen welk bedrag er moet worden uitbetaald als u schade rijdt. 

De dagwaarde en premie

Wanneer u een autoverzekering of motorverzekering afsluit voor uw voertuig, betaalt u hier maandelijks een bepaalde premie voor. Bij het bepalen van dat bedrag speelt onder andere de dagwaarde van uw voertuig een belangrijke rol. Wanneer u een voertuig verzekert van € 30.000, betaalt u hier maandelijks meer premie voor dan voor een voertuig van € 3.000.

Hoe bereken ik de dagwaarde van mijn voertuig?

Met behulp van verschillende online tools berekent u gemakkelijk de dagwaarde van uw auto. Deze geven echter alleen een indicatie. Deze online tools weten namelijk niet hoeveel krassen en deuken uw voertuig heeft. Ook zitten er misschien extra accessoires in, welke niet in deze tool meegenomen worden. Hierdoor kan de dagwaarde van uw voertuig uiteindelijk dus hoger of juist lager uitvallen.