Begrippenlijst - Malus

Enkele maanden geleden heeft u een auto-ongeluk gehad. Gelukkig bent u goed verzekerd en vergoedt uw verzekeringsmaatschappij de schade. Alleen staat er door deze schade nu wel een malus op uw naam. Wat is een malus precies? En kunt u met een malus nog wel een nieuwe verzekering afsluiten?

Wat is een ‘malus’?

Een ‘malus’ is een ander woord voor een ‘negatief aantal schadevrije jaren’. Wanneer u een motorrijtuigenverzekering afsluit, bouwt u schadevrije jaren op. Voor elk jaar waarin u geen schade rijdt, wordt u beloond met een extra schadevrij jaar. Veroorzaakt u schade bij een ander? Dan vergoedt de verzekeraar de schade. In ruil voor deze schadevergoeding levert u schadevrije jaren in. Een malus ontstaat als u op dat moment nog niet zo veel schadevrije jaren heeft. Ook komt een malus voor als u meerdere schuldschades in één verzekeringsjaar rijdt.

Voorbeeld van een malus

Stel, 3 jaar geleden heeft u uw rijbewijs gehaald. U heeft meteen een auto gekocht en deze WA Volledig Casco (All Risk) verzekerd. Al die tijd heeft u geen schade gereden. Daarom staan er nu 3 schadevrije jaren op uw naam. U rijdt op de snelweg en ziet te laat dat de auto voor u remt. De botsing veroorzaakt forse schade aan uw auto en die van de tegenpartij. Gelukkig regelt uw verzekeringsmaatschappij de schadevergoeding. Hierdoor krijgt u wel een malus van -2 schadevrije jaren.

Hoe wordt een malus berekend?

Waarschijnlijk vraagt u zich nu af: hoe wordt de malus in bovenstaand voorbeeld berekend? Vanaf 2016 gebruiken alle verzekeraars dezelfde tabel om terugval in schadevrije jaren te berekenen. Rijdt u een schuldschade? Dan valt u altijd 5 schadevrije jaren terug. In het voorbeeld heeft u 3 schadevrije jaren: 3 – 5 = -2. Een lagere malus dan -5 schadevrije jaren is met de nieuwe regeling niet mogelijk.

Hogere premie betalen door een malus

Met een malus betaalt u een hogere premie dan met een positief aantal schadevrije jaren. Rijdt u een schuldschade? Dan kan het voordeliger zijn de schade voor eigen rekening te nemen. Voor meer informatie kunt u terecht bij uw verzekeraar. Vaak kunt u op een later tijdstip ook nog kiezen om de schade zelf te betalen. U valt dan niet terug in schadevrije jaren en behoudt de korting op uw verzekering.

Een verzekering aanvragen met een malus

Heeft u een negatief aantal schadevrije jaren op uw naam? Dan kan het lastig zijn een nieuwe verzekering af te sluiten. Niet elke maatschappij accepteert verzekeringsaanvragen als de bestuurder een malus heeft. Natuurlijk kunt u dit altijd navragen bij de verzekeraar.