Onderverzekering

Als u een opstalverzekering of inboedelverzekering heeft afgesloten, kan het voorkomen dat u onderverzekerd bent. Maar wat is onderverzekerd zijn precies? En hoe voorkomt u onderverzekering?

Wanneer komt onderverzekering voor?

Als u een verzekering afsluit voor uw inboedel, geeft u op hoeveel uw spullen waard zijn. Deze waarde wordt het verzekerde bedrag genoemd. Onderverzekering komt voor als de waarde van uw inboedel hoger is dan het verzekerde bedrag. Bijvoorbeeld: u verzekert uw inboedel voor € 35.000. Maar in werkelijkheid zijn uw spullen meer waard, namelijk € 50.000. U bent dan voor € 15.000 (€ 50.000 - € 35.000) onderverzekerd. Met uw opstalverzekering kunt u ook onverzekerd zijn. U heeft uw woonhuis dan voor een lager bedrag verzekerd dan de herbouwwaarde.

De gevolgen van onderverzekerd zijn

Als u onderverzekerd bent, krijgt u bij schade alleen een evenredig deel van de werkelijke schade vergoed. Verzekeraars vergoeden de totale schade niet, omdat uw verzekerde bedrag niet overeenkomt met de daadwerkelijke inboedelwaarde. U heeft een lagere premie betaald voor een lager verzekerd bedrag. Daarom heeft u ook geen recht op een volledige vergoeding.

Welk bedrag wordt vergoed als ik onderverzekerd ben?

Stel, er ontstaat een brand in uw woning en het schadebedrag is € 6.000. Zoals in bovenstaand voorbeeld heeft u uw inboedel voor € 35.000 verzekerd. Een expert stelt vervolgens vast dat de daadwerkelijke inboedelwaarde € 50.000 is. Een verzekeringsmaatschappij keert dan in verhouding uit. Dit betekent dat maar 70% (€ 35.000 / € 50.000) van het schadebedrag wordt vergoed. U ontvangt een vergoeding van € 4.200 (€ 6.000 X 0,7).

Hoe voorkom ik onderverzekering?

Gelukkig kunt u onderverzekerd zijn voorkomen. Sluit u bij Verzekeruzelf.nl een woonhuisverzekering of inboedelverzekering af? Dan is garantie tegen onderverzekering mogelijk. Als u hiervoor kiest, bepalen wij de waarde van uw inboedel. Dit doen wij aan de hand van aanvullende vragen. Kiest u niet voor garantie tegen onderverzekering? Dan kunt u uw inboedelwaarde berekenen met de inboedelwaardemeter. Voor de herbouwwaarde van uw huis gebruikt u de herbouwwaardemeter. Zo is er minder kans op onderverzekering.